BABECZKI CZEKOLADOWE

Kto nie lubi babeczek? Ja nie znam takiej osoby. Są małe, ładne i bardzo szybko znikają w naszych brzuchach. Jak zdążyliście się przekonać, wypiekam je bardzo często, w różnych wersjach smakowych. Najczęściej mają jakieś powiązanie z czekoladą. Tak będzie również i tym razem, ponieważ chcę Wam zaproponować błyskawiczne czekoladowe babeczki.







SKŁADNIKI:
1. Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

2. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki mieszamy w jednej misce (oprócz ciasteczek), mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując.
2. Gotowym ciastem napełniamy foremki na babeczki/ muffinki w 3/4 objętości (ja wybrałam foremki silikonowe- w odróżnieniu do metalowych czy ceramicznych, nie wymagają wcześniejszego natłuszczania)
3. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
4. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia a następnie wyjmujemy z foremek.
5. Przed podaniem babeczki dekorujemy cukrem pudrem.









SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy