SCONES Z PISTACJAMI

Do przygotowania dzisiejszych ciasteczek zainspirowały mnie brytyjskie scones, czyli ciasteczka podawane do popołudniowej herbaty. Co prawda pewnie daleko im do oryginału, jednak postanowiłam zachować nazwę. Kolejna sprawa- pora dnia- wiem, że wyjściowo powinny być do popołudniowej, ale... to, że jestem słodkożercą wiadomo nie od dziś. Co więcej, uwielbiam zaczynać dzień od herbaty. Bardzo często wybieram English Breakfast Tea, dlatego idąc tym tropem, postanowiłam sobie osłodzić poranek i przygotowałam pyszne scones z pistacjami. W zestawieniu z klasyczną herbatą smakują idealnie. Może i Wy przygotujecie je do śniadania? :)






SKŁADNIKI:
250g mąki pszennej
4 łyżki cukru
150g miękkiego masła
2 jaja
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90g prażonych pistacji Helio (niesolonych)

dodatkowo: cukier puder do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki (oprócz pistacji), umieszczamy w misie miksera, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników (ciasto możemy również zagnieść ręcznie, jednak mikserem będzie Wam wygodniej i szybciej).
2. Pistacje wyjmujemy z łupinek, dodajemy do ciasta i chwilę zagniatamy, by równomiernie się rozmieściły.
3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na okręgi o grubości około 1,5cm a następnie kroimy w trójkąty.


4. Tak przygotowane trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Scones pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 12-15 minut (do uzyskania pięknego, rumianego koloru). Blachę wyjmujemy z piekarnika, ostawiamy do przestudzenia ciasteczek.
6. Przed podaniem, dekorujemy cukrem pudrem.






SMACZNEGO!!!!


P.S. Zgodnie z tradycją scones (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) podajemy oczywiście z pyszną herbatą :P




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy