KAKAOWA CHAŁKA

Moją klasyczną chałkę świetnie już znacie. Bardzo wielu z Was wg Waszych relacji, upiekła ją już kilka razy :) Długo był to jeden z ulubionych przepisów :) Będąc na fali z czekoladą  i kakao, postanowiłam przygotować kakaowy odpowiednik klasycznego, drożdżowego pieczywa. Nieskromnie stwierdzę, że był to strzał w dziesiątkę. Jeśli jednak wolicie klasyk, zapraszam - https://lubie-gary.blogspot.com/2017/08/chaka.html








SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
2-3 czubate łyżki kakao
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
mleko do posmarowania




PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, kakao, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na 2 części w stosunku 2:1. Większą i mniejszą część dzielimy na 3 równe części (każdą na 3- w sumie 6 kawałków).


5. Tworzymy wałeczki. Z 3 większych zaplatamy warkocz i dokładnie sklejamy końce. Z 3 mniejszych zaplatamy drugi warkocz i układamy go na większym.


6. Zaplecioną chałkę przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut by lekko podrosła. Wyrośniętą smarujemy mlekiem.
7. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. O ile klasyczną zjadam zwykle z masłem lub miodem, tym razem poszalałam na całego- chałka została zjedzona w całości z Nutellą :D :)










SMACZNEGO!!!!





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy