GRAWEROWANE PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ

Pierogi to zwykle danie bardzo klasyczne. Jednak coraz częściej pojawiają się różnego rodzaju pierogowe wariacje. Również u mnie. Danie z pozoru zwykłe, dla niektórych pewnie nijakie. Jednak tym razem, nie tylko za sprawą pysznego farszu, moje pierogi były wyjątkowe. Pewnie nie zabrzmi to skromnie, ale ja jestem nimi zachwycona. Mimo że trzeba poświęcić im nieco więcej czasu niż normalnie, pewnie jeszcze nie raz je przygotuje. O co chodzi? O grawer. Przyjrzyjcie się dokładnie :) Jak Wam się podoba taki efekt? :)






SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
minimum 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile ciasto wchłonie)
1 jajo
łyżeczka oleju
szczypta soli


2. Farsz:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżka masła
3 łyżki płynnego miodu (można dać więcej- wedle uznania)
250g chudego twarogu
3 łyżeczki cynamonu

3. Dodatkowo:
wrzątek do ugotowania pierogów
masło do polania pierogów





PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłębienie na środku i wbijamy jajo oraz szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Dodajemy wodę i zagniatamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które nie przywiera do rąk. Można podsypać mąką w razie potrzeby, jednak gdy dodamy jej zbyt dużo, ciasto utraci swą elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka by nie wyschło.
2. Kaszę gotujemy na sypko z łyżką masła. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.
3. Twaróg mielimy/ blendujemy do uzyskania gładkiego "kremu".
4. Do kaszy dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
5. Ciasto rozwałkowujemy na cienko gładkim wałkiem, a następnie mocno dociskając grawerowany wałek, wytłaczamy wzór. Wycinamy okręgi. 



6. Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu. Zaklejamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut w osolonej wodzie. (Jeśli wzór nie jest wystarczająco wyraźny, można powtórzyć wytłaczanie).


7. W niewielkim garnku roztapiamy masło. Polewamy nim gotowe pierogi.







SMACZNEGO!!!!!



P.S. Wałek którego użyłam znajdziecie na stronie https://grawerowanewalki.pl . Wybór wzorów jest ogromny, wszystkie są piękne. A najlepsze w tym wszystkim jest fakt, że przy użyciu takiego wałka nasze wypieki czy dania pięknie się prezentują i są niepowtarzalne <3

Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy