BABECZKI KOKOSOWO - CZEKOLADOWE

Babeczki to bardzo częsty wypiek w moim domu. Na pewno zdążyliście już to zauważyć. Powtórzę się, jednak to jest naprawdę fajny wypiek. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zawsze cieszą nie tylko oczy ale również brzuchy moich Domowników. W dodatku, świetnie się sprawdzają jako przekąska podczas długiego dnia w pracy. Myślę, że większej reklamy nie potrzebują. Przekonajcie się sami. Myślę, że znajdziecie swoją ulubioną propozycję :)








SKŁADNIKI:
2 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajo
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
6 łyżek kokosu


Dodatkowo:
Masło do wysmarowania foremek
Cukier puder do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki (oprócz czekolady i kokosu) mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując.
2. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, Wsypujemy kokos, mieszamy by czekolada i kokos równomiernie się rozmieściły.
3. Gotowym ciastem napełniamy natłuszczone foremki na babeczki (tym razem wykorzystałam ceramiczne ramekiny- takie oraz metalowe foremki należy natłuścić przed napełnieniem, silikonowe foremki nie wymagają natłuszczania).
4. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Gdy się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
5. Wystudzone babeczki dekorujemy cukrem pudrem.











SMACZNEGO!!!





Komentarze

  1. Mniam! Połączenie idealne😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń! Pysznie wyglądają te babeczki! :)

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają :) i dziękuję za zaproszenie, na pewno odwiedzę :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy