BABECZKI KOKOSOWO - CZEKOLADOWE
Babeczki to bardzo częsty wypiek w moim domu. Na pewno zdążyliście już to zauważyć. Powtórzę się, jednak to jest naprawdę fajny wypiek. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zawsze cieszą nie tylko oczy ale również brzuchy moich Domowników. W dodatku, świetnie się sprawdzają jako przekąska podczas długiego dnia w pracy. Myślę, że większej reklamy nie potrzebują. Przekonajcie się sami. Myślę, że znajdziecie swoją ulubioną propozycję :)
SKŁADNIKI:
2 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajo
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
6 łyżek kokosu
Dodatkowo:
Masło do wysmarowania foremek
Cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki (oprócz czekolady i kokosu) mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując.
2. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, Wsypujemy kokos, mieszamy by czekolada i kokos równomiernie się rozmieściły.
3. Gotowym ciastem napełniamy natłuszczone foremki na babeczki (tym razem wykorzystałam ceramiczne ramekiny- takie oraz metalowe foremki należy natłuścić przed napełnieniem, silikonowe foremki nie wymagają natłuszczania).
4. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Gdy się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
5. Wystudzone babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
2 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajo
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
6 łyżek kokosu
Dodatkowo:
Masło do wysmarowania foremek
Cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki (oprócz czekolady i kokosu) mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując.
2. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, Wsypujemy kokos, mieszamy by czekolada i kokos równomiernie się rozmieściły.
3. Gotowym ciastem napełniamy natłuszczone foremki na babeczki (tym razem wykorzystałam ceramiczne ramekiny- takie oraz metalowe foremki należy natłuścić przed napełnieniem, silikonowe foremki nie wymagają natłuszczania).
4. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Gdy się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
5. Wystudzone babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Mniam! Połączenie idealne😊
OdpowiedzUsuńKokos i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń! Pysznie wyglądają te babeczki! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)
Cieszę się, że się podobają :) i dziękuję za zaproszenie, na pewno odwiedzę :)
UsuńGenialne połączenie ♥
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić na święta
OdpowiedzUsuń