CYNAMONOWE TALARKI

Nie wiem jak to wygląda u Was, ale dla mnie jesień i zima to pora gdy jest ponuro, zimno, wieczory są długie i nieprzyjemne, dlatego najlepszym sposobem na nie są wypieki. By umilić sobie czas, bardzo często decyduję się na jakieś ciasteczka, ponieważ każda drobnica sprawdza się, gdy jest ochota na jakąś przekąskę. Jesień to początek korzennych aromatów- u wielu z Was na pewno królują szarlotki. U mnie też, jednak cynamonu używam nie tylko do jabłek. Tym razem, dodałam go do maślanych ciasteczek. Dodatkowe oprószenie cukrem pudrem daje piękny, zimowy efekt :) Efekty widzicie na zdjęciach. Jeśli ślinka Wam choć trochę cieknie, zapraszam do przepisu :)









SKŁADNIKI:
420g mąki pszennej
200g twardego masła pokrojonego w kostkę
80g cukru
2 jaja
3-4 łyżeczki cynamonu
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
Cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na mniejsze części.
2. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości max 0,5 cm. Wycinamy ciastka w wybranych przez nas kształtach.


3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
5. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce, dekorujemy cukrem pudrem.










SMACZNEGO!!!!!



P.S. Do wypieku ciastek wykorzystałam wałeczek do ravioli firmy tescoma. Kupiłam go w sklepie Garneczki ( https://www.garneczki.pl/produkt/radelko--walek-do-wycinania-ciastek-i-pierogow-plastikowy-tescoma-delicia-falista,38633 ). Dzięki niemu przygotowanie ciastek jest naprawdę błyskawiczne :)





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy