JAJECZNICA W TOSTOWYCH MISECZKACH

Tym razem chciałabym Wam zaproponować coś bardzo prostego. Dla niektórych pewnie wręcz banalnego. Jajecznicę. Nic takiego prawda? Jednak sposób jej podania jest dla mnie wystarczająco ciekawy i atrakcyjny, by podzielić się z Wami przepisem. Bardzo często proste rozwiązania są najlepsze. Tak właśnie było z jajecznicą. Z pozoru taka sama jak zawsze, a jednak trochę inna. Przekonajcie się sami :)






SKŁADNIKI:
1. Miseczki:
12 kromek chleba tostowego

2. Jajecznica:
6 dużych jaj
50ml mleka
100g wędliny pokrojonej w kostkę
Garść startego żółtego sera
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki szczypiorku
Sól, pieprz do smaku

3. Dodatkowo:
Masło klarowane do usmażenia jajecznicy (u mnie 2 łyżki)





PRZYGOTOWANIE:
1. Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy na cienkie placki. Delikatnie wkładamy je do formy na muffinki tworząc miseczki. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Na patelni roztapiamy masło. W miseczce przygotowujemy jaja oraz pozostałe składniki. Całość przelewamy na patelnię i smażymy do osiągnięcia lubianego przez nas stopnia ścięcia jajecznicy.
3. Upieczone miseczki wyciągamy z formy. Łyżką nakładamy do każdej porcję jajecznicy.
4. Podajemy na ciepło.








SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy