SZARLOTKOWE PANCAKES JAGLANE

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki jaglanej
400g jogurtu naturalnego
3 jaja
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
1 duże jabłko
2 łyżki cukru
dodatki: wedle uznania
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki (oprócz jabłka). Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
3. Jabłko myjemy, osuszamy. Wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki a następnie scieramy na grubych oczkach. Dodajemy do przygotowanej masy, mieszamy.
4. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron.
5. Gotowe pancakes układamy w piramidę, dekorujemy wybranymi dodatkami (u mnie tym razem cukier puder oraz suszona żurawina).
SMACZNEGO!!!!
P.S. Każde z prezentowanych przeze mnie pancakes możecie przygotować z mąki pszennej. Ja lubię wprowadzać zmiany, łączyć różne rodzaje mąk. Jednak wcale nie potrzebujecie pełnej spiżarni mąk. Wystarczy najzwyklejsza pszenna. Gwarantuję Wam, że pancakes wyjdą i będą równie pyszne. Gdybyście mieli jakiekolwiek pytania, zapraszam do kontaktu ze mną :)
Wyglądają przepysznie i podejrzewam, że są także bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie są super fit, chociażby z racji dodatków które wykorzystuję, jednak mąka jaglana to na pewno zdrowsze rozwiązanie niż pszenna :) zachęcam do spróbowania 😉
UsuńWyglądają pysznie muszę spróbować bo takiego przepisu nie znałam
OdpowiedzUsuńZachęcam! Mam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńNa pewno są genialne! :)
OdpowiedzUsuńOj tak 😉 Dasz się namówić? 😉😉
Usuń