KACZKA Z HISZPAŃSKIM AKCENTEM

Dawno nie proponowałam Wam dań podawanych w formie zapiekanek. Jakiś czas temu przygotowałam kaczkę z ryżem, właśnie w takiej postaci. Długo nie potrafiłam się przekonać do kaczki w całości, wydawało się to zbyt dużym wyzwaniem, jednak warto było przełamać uprzedzenia. Okazało się, że wcale nie taki diabeł straszny. Co się kryje za hiszpańskim akcentem? Kiełbasa Chorizo, która dodaje całej potrawie genialnego aromatu. Ciekawi szczegółów? Zapraszam do czytania a potem "do garów" :)







SKŁADNIKI:
1 kaczka bez podrobów (waga około 8kg)
3 łyżki oliwy z oliwek
100g pora pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
1 duża cebula
1 liść laurowy
300g kiełbasy chorizo
350g ryżu
sól, pieprz (opcjonalnie)
700ml wody



PRZYGOTOWANIE:
1. Połowę kiełbasy kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę w kosteczkę.
2. Kaczkę dzielimy na mniejsze części, wkładamy do dużego garnka. Obsmażamy ją ze wszystkich stron na rozgrzanej wcześniej oliwie. Dodajemy posiekaną na drobno cebulę, pora, liść laurowy oraz kiełbasę pokrojoną w kosteczkę. Całość przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu, by kaczka zmiękła (trwa to około godziny).
3. Mięso oraz liść laurowy wyjmujemy. Wlewamy 700ml wody, dodajemy sól oraz pieprz (opcjonalnie) i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
4. Mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy.
5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki Chorizo.
6. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z lekką sałatką lub surówką.









SMACZNEGO!!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy