KACZKA Z HISZPAŃSKIM AKCENTEM

SKŁADNIKI:
1 kaczka bez podrobów (waga około 8kg)
3 łyżki oliwy z oliwek
100g pora pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
1 duża cebula
1 liść laurowy
300g kiełbasy chorizo
350g ryżu
sól, pieprz (opcjonalnie)
700ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Połowę kiełbasy kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę w kosteczkę.
2. Kaczkę dzielimy na mniejsze części, wkładamy do dużego garnka. Obsmażamy ją ze wszystkich stron na rozgrzanej wcześniej oliwie. Dodajemy posiekaną na drobno cebulę, pora, liść laurowy oraz kiełbasę pokrojoną w kosteczkę. Całość przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu, by kaczka zmiękła (trwa to około godziny).
3. Mięso oraz liść laurowy wyjmujemy. Wlewamy 700ml wody, dodajemy sól oraz pieprz (opcjonalnie) i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
4. Mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy.
5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki Chorizo.
6. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z lekką sałatką lub surówką.
SMACZNEGO!!!!!
Ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się, że tak twierdzisz 👌
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuń