ŚLIMACZKI Z TORTILLI
Nie samymi słodkościami żyje człowiek, więc by Was nie zasłodzić pozwolę sobie na mały przerywnik. Dosłownie mały, ponieważ mam dla Was świetną propozycję na lekką przekąskę. Może wkomponujecie ją w sylwestrowe menu :) Przyznam, że twórcą jest moja bardzo dobra koleżanka, która zgodziła się, bym podzieliła się z Wami przepisem, ponieważ ja sama jestem zachwycona tymi ŚLIMACZKAMI :)
Co potrzebujemy? Bardzo niewiele- naprawdę kilka prostych składników, dobre chęci i wolną chwilę na przygotowanie :)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie tortilli (takiej jaką lubicie najbardziej)
1 papryka
2 opakowania almette lub innego serka twarogowego (u mnie almette z ziołami)
1 puszka kukurydzy
sałata lodowa
szynka w dużych plastrach (by dobrze się zwijało :D)
PRZYGOTOWANIE:
1. Placki smarujemy serkiem twarogowym a następnie posypujemy poszatkowaną na mniejsze kawałki sałatą lodową zostawiając wolny pas tylko z serkiem, by ślimaczki dobrze się skleiły.
2. Przygotowany "podkład" przykrywamy szynką, pamiętając o naszym marginesie z serem.
2. Przygotowany "podkład" przykrywamy szynką, pamiętając o naszym marginesie z serem.
3. Zgodnie z inwencją twórczą na szynce rozsypujemy kukurydzę i pokrojoną w cienkie paski paprykę a następnie rolujemy. Pamiętajmy by dobrze skleić ślimaka :)
4. Tak przygotowane zawijasy odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Śmiało można zrobić je dzień wcześniej, wtedy placki lekko zmiękną, dobrze się skleją i nie rozpadną przy krojeniu.
5. Tuż przed podaniem kroimy na porcje.
Komentarze
Prześlij komentarz