SERNIK KORZENNY

Święta, święta i po świętach. Jednak u mnie sezon na pierniki i korzenne wypieki nadal trwa. Dlatego dziś z okazji poświątecznego spotkania rodzinnego na stole znalazł się SERNIK KORZENNY. Osobiście jestem wielką fanką serników, więc na pewno jeszcze kilka rodzajów się tutaj pojawi. Mam nadzieję, że trafię w Wasze kubki smakowe. Będzie świetnym pomysłem na spotkanie sylwestrowe i karnawał :)



SKŁADNIKI:
1. Spód:
200g mąki
100g masła (z lodówki)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
200g pierników z nadzieniem
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżka cynamonu
3 jaja




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowujemy kruchy spód. Do miski wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia, szczyptę soli,cukier puder, przyprawy, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz jajo. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Wyklejamy tortownicę (28cm). Podpiekamy 10minut w temperaturze 200 stopni.
2. Miksujemy ser z jajami, miodem, cukrem, cynamonem, goździkami, aż uzyskamy gładką masę.
3. Pierniczki kroimy na kawałki i dodajemy do masy. 3-4 zostawcie, by udekorować sernik.
4. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód i dekorujemy piernikami, które odłożyliśmy.
5. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie sernik na kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach a następnie wyjmijcie do wystudzenia. Ja uwielbiam go jeszcze na ciepło :)




SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy