CIASTKA ORZESZKI Z KREMEM KAKAOWYM
Tak jak wspomniałam, do pieczenia tych ciasteczek są różne ułatwienia- pojedyncze foremki, formy żeliwne do piekarnika lub maszynki, które wyglądają jak gofrownica (tylko z innymi zagłębieniami). To od Was zależy, jaki sposób wybierzecie. U mnie jest to maszynka, dlatego nie podam Wam temperatury ani też długości pieczenia w piekarniku.
Krem jakim nadziewamy ciasteczka, to również Wasza interpretacja :) U mnie, z wiadomych powodów, króluje ten kakaowy :)
CIASTKA:
25dag mąki
12dag cukru pudru
12dag margaryny
1 jajo
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Garść mielonych orzechów włoskich
Całość szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30minut. Następnie robimy z ciasta kuleczki o wielkości orzecha laskowego, pieczemy w maszynce (około 3-4 minut). Ciasteczka pozostawiamy do wystudzenia i zamykamy w puszkach bądź nadziewamy kremem.
KREM:
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3)
2 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
W rondelku zagotowujemy mleko, masło, cukier oraz kakao (cukier musi się rozpuścić). Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie, dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy a następnie nadziewamy upieczone wcześniej ciasteczka. (Krem musi być gęsty, w razie potrzeby należy dosypać mleka w proszku). Przechowujemy w słoikach/ puszkach lub.... zjadamy od razu .
SMACZNEGO!!!
.
Rewelacyjne ciasteczka. Ja z wielką chęcią bym ich spróbowała
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze
UsuńSkusiłabym się na takie ciasteczka. Jeszcze nie spotkałam takich
OdpowiedzUsuńTo do dziela 😍
UsuńZ chęcią spróbuję je zrobić. Zapowiadają się smacznie
OdpowiedzUsuń