DROŻDŻOWE SERDUSZKA PIERNIKOWE

 Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny temat. Zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dziś zaproponuję Wam bułeczki piernikowe w serduszkowym kształcie. Ich wykonanie jest proste, a efekt cieszy nie tylko brzuch, ale również oko :) Są świetne :)






SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
50g roztopionego masła
3 łyżki pasty piernikowej Krukam
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
Mleko do posmarowania 
Mielone orzechy do obsypania


PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy minimum 10 minut.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na mniejsze części. U mnie wyszło ich 9
5. Tworzymy wałeczki. Każdy wałek tniemy wzdłuż nie przecinając do końca. Wolne brzegi zwijamy ku sobie tworząc serduszko. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem, obsypujemy mielonymi orzechami. 
6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół lub termoobieg, w zależności od piekarnika). Podajemy z ulubionymi dodatkami.





SMACZNEGO!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy