PAVLOVA Z KREMEM I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
1. BEZA:
5 białek
250g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2. KREM:
330ml śmietany 30%
250g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.
2. Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by uformować okrąg (u mnie średnica ok 24cm), szpatułką zagarniamy od dołu do góry tworząc ładny brzeg.
3. Bezę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
4. Pieczemy 1 godz 40 minut w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobieg (lub bez, w zależności od piekarnika), następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (u mnie cała noc).
5. Krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną, dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
6. Krem wykładamy na bezę, wyrównujemy, dekorujemy wybranymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!
Beza na ogól chrzęści mi w zębach :( Co nie zmienia faktu, że wygląda po królewsku :)
OdpowiedzUsuńZ taką opinią jeszcze się nie spotkałam 😌😌
UsuńAle trafiłam😋 chodzi za mną beza od kilku tygodni. Twoja wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cieszę się! Czekam na efekty :)
UsuńW pieczeniu bezy jestem słaba, ale w jedzeniu - mistrz!
OdpowiedzUsuńTrening czyni mistrza! Może się skusisz w pieczeniu :)
UsuńU mnie w domu mistrzem od bezy jest mąż :)
OdpowiedzUsuńO! Ekstra! Pozdrowienia dla Męża :)
UsuńAle zrobiłaś mi smaka na tą pyszną bezę ;)
OdpowiedzUsuńTo kiedy pieczesz?
UsuńTwoja wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMmmm pycha! Uwielbiam takie słodkości, zjadłabym teraz do kawy :)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła! :)
UsuńMój od zawsze ulubiony deser!! :) Jutro nie będzie czasu na pieczenie ale czuję, że w sobotę odrobimy tłusty czwartek...bo kto powiedział,że muszą być tylko pączki i tylko w czwartek ;)
OdpowiedzUsuń