BUŁKI Z ORZECHAMI

Pewnie się powtórzę, jednak nie mogę tego nie napisać. Nic nie jest w stanie pobić domowego pieczywa. Wbrew temu, co wiele osób myśli, nie jest to nic trudnego. Wystarczy mieć kilka składników, zagnieść ciasto a ono rośnie samo :) Jeśli jeszcze się nie skusiliście, mam nadzieję, że tym razem się uda. Mam dla Was pyszne bułeczki z orzechami :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Dodatkowo:
2-3 garście lekko pokruszonych orzechów włoskich



PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do mąki i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). Pod koniec zagniatania dodajemy orzechy, zagniatamy tak, by równomiernie się rozmieściły. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na stolnicę, chwilę zagniatamy. 
5. Ciasto dzielimy na 9 równych części, z których formujemy bułeczki a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.
6. Wyrośnięte bułeczki nacinamy stemplem do kajzerek. 



7. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.









SMACZNEGO!!!!



P.S. Wycinak do kajzerek znajdziecie na stronie sklepu Garneczki ;)



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy