SERNIK KAJMAKOWY

Święta Wielkanocne tuż tuż... Najwyższy czas na to, by testować nowe, świąteczne pomysły i lekko zasypać Was przepisami. Co prawda zawirowania pogodowe niezbyt wskazują na Wielkanoc, jednak u mnie w kuchni zdecydowanie dominują wiosenne smaki i kolory. Tym razem z okazji odwiedzin bardzo serdecznych znajomych, którzy nie boją się nowości, przygotowałam sernik kajmakowy. Był pyszny, z pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. Może i u Was go znajdę? :)









SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 jajo
szczypta soli

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
400g masy krówkowej helio o smaku kajmaku
1 budyń waniliowy
2 jaja

3. Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka

4. Dodatkowo:
jajeczka czekoladowe Milka do dekoracji
wrzątek do ogrzania masy krówkowej




PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto.
2. Wysmarowaną masłem tortownicę (średnica 28cm) wyklejamy ciastem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180stopni.
3. W małym garnku przygotowujemy wrzątek- wkładamy do niego zamkniętą puszkę z masą krówkową, by zrobiła się lekko płynna.
4. Ricottę mieszamy z mascarpone, jajami, budyniem w proszku. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy masę krówkową, mieszamy..
5. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 1h 10 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg a następnie 10 minut w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobieg. Gotowy sernik zostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę łamiemy na mniejsze części, wykładamy do niewielkiego rondelka (może być patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką). Wlewamy mleko. Cały czas mieszając, podgrzewamy masę tak długo aż uzyskamy gładką, niezbyt gęstą polewę.
2. Polewę wylewamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.


3. Gotowy sernik odstawiamy by polewa zastygła.














SMACZNEGO!!!!








P.S. Różową paterę, o którą pytaliście mnie na Instagramie, znajdziecie w sklepie Kredens Babci Heli



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy