FOCACCIA Z KIEŁBASĄ, MOZZARELLĄ I CIECIERZYCĄ

Focaccia, to pyszne danie z kuchni włoskiej, które daje nam duże pole do popisu. Znacie już różne wersje tego wypieku- znajdziecie je na blogu. Jednak by nie było Wam zbyt nudno, przygotowałam kolejną propozycję. Tak naprawdę, to od Was zależy, co znajdzie się na focaccii. Nie bójcie się eksperymentować. Jeśli wolicie na początek wypróbować sprawdzone rozwiązania, zapraszam do skorzystania z mojego przepisu :)






SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Nadzienie:
250g aromatycznej kiełbasy
ok 200g ciecierzycy odsączonej z zalewy
1 opakowanie mozzarelli

3. Dodatkowo:
listki bazylii do dekoracji
olej/ oliwa do wysmarowania formy







PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy lub formujemy placek, który wypełni nam dno wysmarowanej oliwą z oliwek tortownicy (u mnie średnica 28cm).
5. Kiełbasę kroimy na plasterki. Rozkładamy równomiernie na przygotowanej w tortownicy focaccii, następnie rozsypujemy ciecierzycę.
6. Mozzarellę odsączamy, scieramy na grubych oczkach, równomiernie rozsypujemy.


7. Focaccię przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 20- 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Dekorujemy listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem. (Ja standardowo wybrałam włoską oliwę z oliwek :) ).








SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy