TORT NIESPODZIANKA "IT'S A GIRL"

Jakiś czas temu zostałam zaskoczona pewną prośbą. Otóż pewna bardzo serdeczna i zwariowana Mama, chciała się podzielić swoją nowiną z przyjaciółmi w oryginalny sposób. Jak się domyślam, przetrząsnęła internet w poszukiwaniu inspiracji i jak się domyślacie, znalazła ją :) Jakąś chwilę później wybrała mnie za swój cel. O co chodziło? Otóż poprosiła mnie o eleganckie ciasto/ tort, które miało być białe na wierzchu, różowe w środku. Domyślacie się już o co chodzi? Jeśli nie, już wyjaśniam. Otóż Mama ta jest już Mamą Córeczki, będąc w ciąży chciała się tym pochwalić i kolor różowy miał oznaczać płeć :) Podjęłam wyzwanie i przygotowałam tort zgodnie z prośbą- biały na zewnątrz, różowy w środku. Swoją drogą, gdy widziałam reakcję Najmłodszej na kolor biszkoptu, chyba wiem, co będę piekła na jej kolejne urodziny :P









SKŁADNIKI:
1. Biszkopt:
10 jajek
280g cukru
300g mąki pszennej
1 opakowanie czerwonego barwnika (ja wybrałam w płynie)

2. Krem
800g śmietany 18%
2 opakowania śnieżki  (bita śmietana w proszku)
300g białej czekolady
300g kokosu

3. Dodatkowo:
około 100g kokosu do dekoracji
150ml gorzkiej herbaty do nasączenia






PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Na końcu dodajemy barwnik i dalej ubijamy. Gdy otrzymamy gładką, różową masę, przesiewamy do niej mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką tak, by nie zniszczyć puszystej struktury. Przekładamy do tortownicy o średnicy 28cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni (musi być suchy patyczek).
2. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, upuszczamy 2x z wysokości około 45cm (by zapobiec ewentualnemu skurczeniu ciasta) i odstawiamy do wystudzenia.
3. Gdy biszkopt całkowicie się wystudzi, scinamy z niego górę (by był równy) a następnie dzielimy na 3 równe blaty.
4. Przygotowujemy herbatę i nasączamy nią każdy blat.


Krem:
1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy śmietanę, śnieżkę i miksujemy na gładki krem.
3. Wsypujemy kokos, mieszamy.

Składanie tortu:
1. Krem dzielimy na 3 równe części. 2/3 wykładamy na 2 nasączone biszkoptowe blaty.
2. Pozostałą 1/3 kremu przykrywamy trzeci blat oraz pokrywamy boki tortu. Wyrównujemy krem.
3. Cały tort obsypujemy kokosem.
4. Gotowy tort wstawiamy do lodówki by krem stężał.










SMACZNEGO!!!!



P.S. Znajomi rozszyfrowali różowy przekaz :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy