ŚNIADANIOWY TORT NALEŚNIKOWY

Naleśniki, to jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie dań. Prostota ich przygotowania zawsze gra na korzyść. Gdy nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie ciepłego posiłku, a jest tak ostatnio coraz częściej, nieraz decyduję się właśnie na naleśniki. Dodatkowym plusem jest fakt, że można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem, nie z powodu braku czasu, a raczej z powodu najzwyklejszej w świecie zachcianki, przygotowałam je w formie tortu naleśnikowego na rodzinne śniadanie.






SKŁADNIKI:
1. Naleśniki:
30dag mąki pszennej
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli

2. Dodatkowo:
200g wędliny w plastrach
200g startego żółtego sera
1 opakowanie mozzarelli
listki bazylii do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek) dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło.
2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho). Odstawiamy do przestudzenia.
3. Do tortownicy (średnica 26-28cm) wkładamy naleśnik. Nakładamy na niego wędlinę i żółty ser, przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
4. Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
5. Mozzarellę kroimy w plastry, dekorujemy wierzch tortu.
6. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut (do rozpuszczenia sera w środku tortu).
7. Dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z ulubionym sosem.






SMACZNEGO!!!!

Komentarze

  1. Najbardziej lubię naleśniki na słodko :) i takie jem najczęściej. Ale te na pewno też smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ostatnio coraz częściej w wersji wytrawnej :)

      Usuń
  2. Musze któregoś poranka zrobić taki tort naleśnikowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. By sobie ułatwić możesz dzień wcześniej przygotować nalesniki a rano tylko zapiec :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy