TORT KORZENNY

Święta to czas przepychu, bogactwa smaków, uginających się stołów. Klasycznie na stołach pojawiają się makowce, serniki, pierniki i różnego rodzaju ciasteczka. W poszczególnych regionach można znaleźć moczkę, makówki, kutię i wiele innych słodkich specjałów. U mnie w okresie świątecznym na stole pojawia się również tort. Dlaczego? Głównie ze względu na elegancję tego wypieku. Poza tym, moja Druga Połowa uwielbia torty. Kiedy więc spełniać zachcianki jak nie w Święta? :D Tym razem mam dla Was korzenną propozycję ;)







SKŁADNIKI:
1. Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników

2. Krem:
250g mascarpone
330ml śmietany 30%
1 bita śmietana w proszku
2 łyżeczki cynamonu

3. Do nasączenia biszkoptu:
0,5 szklanki czarnej herbaty
1 łyżeczka cukru

4. Dekoracja:
Ciasteczka korzenne do obłożenia
3 zblendowane ciasteczka



PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, sól. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Gdy otrzymamy gładką masę, przesiewamy do niej oba rodzaje mąki, dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy trzepaczką tak, by nie zniszczyć puszystej struktury. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni (musi być suchy patyczek).
2. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, upuszczamy 2x z wysokości około 45cm (by zapobiec ewentualnemu skurczeniu ciasta) i odstawiamy do wystudzenia.
3. Gdy biszkopt całkowicie się wystudzi, scinamy z niego górę (by był równy) a następnie dzielimy na 3 równe blaty.
4. Przygotowujemy herbatę i nasączamy nią każdy blat.
5. KREM: śmietanę ubijamy ze śnieżką. Gdy się ubije, dodajemy mascarpone, cynamon i miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy trzepaczką, by uzyskać gładki krem. (Ubijamy tylko do połączenia się składników. Zbyt długie lub za mocne ubijanie może spowodować "przebicie" śmietany).
6. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą wykładamy na pierwszy blat biszkoptu. To samo powtarzamy z drugim blatem. Przykrywamy 3 blatem biszkoptu, wykładamy resztę kremu i równomiernie rozsmarowujemy go na górze i bokach.
7. Boki tortu dekorujemy korzennymi ciasteczkami
8. Zblendowanymi ciasteczkami dekorujemy górę tortu (wedle własnego uznania).
9. Gotowy tort wstawiamy do lodówki by stężał.










SMACZNEGO!!!!








Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy