KEKS MARCEPANOWY Z CZEKOLADĄ

Keksy to jedne z moich ulubionych Świątecznych, a w zasadzie przedświątecznych ciast. Temat jest bardzo szeroki i w zasadzie w zależności od wybranych dodatków, możemy tworzyć różne wersje. Jako że uwielbiam czekoladę, tym razem wybrałam właśnie ją. Dodatkowo- święta, to czas bogaty w migdały i marcepan, dlatego postanowiłam również wybrać ten składnik. Efekt? Taki, że ślinka cieknie i znika w okamgnieniu :) Przekonajcie się sami :)








SKŁADNIKI:
1. Keks:
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
90g cukru pudru
4 duże jaja
100g gorzkiej czekolady
200g masy marcepanowej

2. Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka

3. Dodatkowo:
płatki migdałów do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Cały czas ucierając, wbijamy po kolei jajka. Miksujemy, do połączenia się składników.
2. Mąki przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując. Gdy zużyjemy całą mąkę, wsypujemy cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do masy.
4. Marcepan ścieramy na grubych oczkach (można go włożyć do lodówki przez rozpoczęciem przygotowywania keksu, wtedy łatwiej będzie się go scierało). Dodajemy do masy. Całość mieszamy by marcepan i czekolada równomiernie się rozmieściły.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
6. Keks pieczemy 55-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
7. Gotowy keks wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.
8. Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodajemy mleko. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do otrzymania gładkiej polewy. Dekorujemy nią wystudzony keks. Całość wykańczamy płatkami migdałów.







SMACZNEGO!!!



P.S. W wolnej chwili zapraszam również na keks czekoladowo- owocowy :) http://lubie-gary.blogspot.com/2017/12/keks-czekoladowo-owocowy.html


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy