ŚWIĄTECZNE MARKIZY

Święta Bożego Narodzenia, a w zasadzie głównie okres przedświąteczny, to czas, w którym wypiekam bardzo duże ilości różnego rodzaju ciastek. Oczywiście na pierwszym miejscu zawsze są pierniki i ciasteczka korzenne, jednak pojawia się też inna klasyka w postaci maślanych ciasteczek. Niestety to pierniki, przechowywane w sekretnym miejscu domu (by nie dostały się w ręce moich słodkożerców) zwykle jako tako przetrwają do Świąt (druga lub trzecia partia). Pozostałe ciasteczka znikają praktycznie od razu. Mi to nie przeszkadza- mogę wypiekać kolejne ciasteczkowe blachy :D






SKŁADNIKI:
1. Ciasteczka:
470g mąki pszennej
200g twardego masła pokrojonego w kostkę
3 jaja
90g cukru

2. Krem:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady

3. Dodatkowo:
Mąka do podsypywania
okrągły wykrawacz + stempel z wybranym przez Was wzorkiem (nie jest to konieczne, ciasteczka bez wzorków smakują równie pysznie)






PRZYGOTOWANIE:
CIASTKA:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2. Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na cienkie placki, lekko podsypując mąką (grubość do 0,5cm).
3. Okrągłą foremką wycinamy ciasteczka. Następnie każde z nich zdobimy stempelkiem (wzór należy mocno odcisnąć, by nie zniknął podczas pieczenia).


4. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg (do zrumienienia). Gotowe ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do sera mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
2. Krem nakładamy na połowę ciasteczek, zostawiając niewielki margines.

3. Tak przygotowane ciasteczka przykrywamy drugą połową ciastek, lekko dociskając, by obie części się skleiły.
4. Gotowe ciasteczka przechowujemy w lodówce.





SMACZNEGO!!!!!




P.S. Stempelki, które wykorzystałam kupiłam w pepco, jednak znajdziecie je również w sklepach z akcesoriami do wypieków.
P.P.S. Jeśli zrezygnujecie z świątecznego wzorku na ciastkach, możecie je wykorzystać o dowolnej porze roku :) Są pyszne i bardzo uniwersalne :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy