KORZENNE SERDUSZKA
Internet i blogi kulinarne aż huczą od świątecznych przepisów. Pełno jest wszędzie pierników, ciastek, ciasteczek, wypieków korzennych. U mnie również znajdziecie już całkiem sporo świątecznych propozycji. Jednak by nie było Wam zbyt łatwo się zdecydować, dorzucam do wspólnej puli kolejny przepis. Nieskromnie muszę stwierdzić, że wypiekając kolejne nowe ciasteczka myślę że są genialne, po czym do głowy wpada mi kolejna myśl i okazuje się, że nowość jest równie pyszna, a może nawet lepsza? :D Przekonajcie się :D
SKŁADNIKI:
400g maki pszennej
200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 jaja
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
15g przyprawy korzennej
1-2 czubate łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze części.
2. Stolnicę oprószamy lekko mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (grubość 3-5mm).
3. Grawerowanym wałkiem wytłaczamy wzór (jeśli nie macie grawerowanego wałka, etap ten pomijacie).
4. Wycinamy ciasteczka w wybranych kształtach.
5. Gotowe ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobieg przez około 15-20 (do odpowiedniego zrumienienia- ważne by kontrolować czas, im cieńsze ciasteczka, tym szybciej będą gotowe).
6. Upieczone ciasteczka studzimy, dekorujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
SMACZNEGO!!!
P.S. Wałek firmy STODOLA, który wykorzystałam znajdziecie na stronie https://grawerowanewalki.pl (swoją drogą wybór wzorów jest tam chyba jeszcze większy niż moich słodkości )
Foremka do wycinania ciastek marki lekue- kupiłam ją na stronie sklepu Fartuszek ( https://fartuszek.com.pl )
SKŁADNIKI:
400g maki pszennej
200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 jaja
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
15g przyprawy korzennej
1-2 czubate łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze części.
2. Stolnicę oprószamy lekko mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (grubość 3-5mm).
3. Grawerowanym wałkiem wytłaczamy wzór (jeśli nie macie grawerowanego wałka, etap ten pomijacie).
4. Wycinamy ciasteczka w wybranych kształtach.
5. Gotowe ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobieg przez około 15-20 (do odpowiedniego zrumienienia- ważne by kontrolować czas, im cieńsze ciasteczka, tym szybciej będą gotowe).
6. Upieczone ciasteczka studzimy, dekorujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
SMACZNEGO!!!
P.S. Wałek firmy STODOLA, który wykorzystałam znajdziecie na stronie https://grawerowanewalki.pl (swoją drogą wybór wzorów jest tam chyba jeszcze większy niż moich słodkości )
Foremka do wycinania ciastek marki lekue- kupiłam ją na stronie sklepu Fartuszek ( https://fartuszek.com.pl )
Nigdy nie robilam musze sprubowac
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Są pyszne :)
UsuńNigdy nie robilam musze sprubowac
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają 😊 gdyby nie to że w lodówce mam pełno słodkości wyprobowałabym już dziś!
OdpowiedzUsuńDo Świat jest jeszcze trochę czasu, zdążysz :)
UsuńPrzepyszne i piękne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się, że się podobają ❤️
Usuń