TARTA ZE ŚLIWKAMI (i nie tylko :D)

Uwielbiam tarty. Głownie za ich prostotę i duże pole manewru. Mając upieczony spód, od naszej wyobraźni zależy to, co się na niej znajdzie. Dlatego właśnie tak często je przygotowuję. Czasem wystarczy zmienić jeden składnik, by smak był zupełnie inny. Tym razem w owocowym temacie. Na szczęście sezon na śliwki rozpoczął się na dobre, więc można z niego korzystać. Sposobów na śliwki znam wiele, jednym z nich jest właśnie moja tarta. Z czekoladą i migdałami.... Pycha!












SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli

2. Nadzienie:
około 500g śliwek
100g gorzkiej czekolady
80-100ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
garść płatków migdałowych

3. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Spód: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i wyciągamy pestki. Gotowe śliwki wykładamy na podpieczony spód.
3. W szklance przygotowujemy mleko. Dodajemy budyń- mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy. Zalewę rozlewamy równomiernie na śliwkach.


4. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, równomiernie rozsypujemy. Całość obsypujemy płatkami migdałowymi.


5. Tartę zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Odstawiamy do wystudzenia a następnie dekorujemy cukrem pudrem.











SMACZNEGO!!!!




Komentarze

  1. Właśnie się piecze..! �� Nie mogę się doczekać, pachnie prześlicznie w całej kuchni �� Pozdrawiam gorąco /_me_aisha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy