PANCAKES PSZENNO- KUKURYDZIANE

Bardzo lubię pancakes. Ale to nic, w porównaniu z Najmłodszą, która wręcz je ubóstwia. Ostatnio wprawdzie miała tzw. fazę na chałkę, ale teraz pancakes powróciły do łask. W weekendowy poranek, jednym z pierwszych pytań kierowanych w moją stronę jest "Mamusiu a czy będą dzisiaj pankejki?". Jak by to ująć, Jej radość jest dla mnie bezcenna a przygotowanie pancakes to tylko kilka minut, dlaczego więc miałoby być inaczej? Staram się tylko urozmaicać i zmieniać smaki, by nie było nudno. Tak było i tym razem. Korzystając z zapasów mąki, wybrałam pszenną i kukurydzianą. Szczegóły poniżej :)












SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajo
500g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju


Dodatki: wedle uznania



PRZYGOTOWANIE:
1. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę.
2. W misce umieszczamy żółtko oraz pozostałe składniki, miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy pianę z białka, mieszamy do połączenia składników.
3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron.
4. Gotowe pancakes układamy w piramidę, dekorujemy wybranymi dodatkami.










SMACZNEGO!!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy