CHARLOTTE CHAŁWOWE

Historia charlotte, którą właśnie Wam prezentuję jest bardzo prosta. Jadąc w odwiedziny do baaaaardzo serdecznych znajomych, chciałam przygotować niespodziankę. Wiem, że lubią chałwę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Dodatkowo, chciałam wypaść dosyć elegancko. Myślę, że cel został osiągnięty. Powiem więcej, pisząc dla Was ten przepis, mam ochotę znów ją przygotować :D Tak więc, do dzieła!!! :)












SKŁADNIKI:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów

200ml śmietany 30%
250g mascarpone
100g chałwy
1 opakowanie śmietan-fixu lub szczypta mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo: sezam do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Z biszkoptów odcinamy główki po jednej stronie. Ustawiamy je dookoła tortownicy (średnica 20cm). Odciętymi główkami wypełniamy spód tortownicy.


2. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem/ mąką ziemniaczaną. Dodajemy mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach tylko do uzyskania gładkiego kremu (uważajcie, by nie przebić kremu).
3. Wkruszamy chałwę, mieszamy, by równomiernie się rozmieściła.
4. Połowę kremu wykładamy na przygotowane wcześniej biszkopty, wyrównujemy.
5. Warstwę kremu przykrywamy resztą biszkoptów/ główek. Wykładamy drugą połowę kremu, wyrównujemy. Dekorujemy sezamem.
6. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Warto przygotować go dzień wcześniej, by biszkopty zmiękły.
7. Przed podaniem, przewiązujemy tort wstążeczką, by ładnie się prezentował.








SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy