TORT KAWOWY

Torty, torty i jeszcze raz torty. Uwielbiam je przygotowywać i oczywiście jeszcze bardziej zjadać. Oczywiście przygotowuję je zwykle na większe okazje. Na szczęście zdarzają się dosyć często, dlatego korzystam :) Tym razem, w ramach podziękowania dla pewnych ważnych dla mnie osób, przygotowałam delikatną, kawową wersję. Smak kawy, jaki po sobie pozostawiał, był bardzo przyjemny dla podniebienia :) Wszystkim na szczęście bardzo smakował. Na pewno przygotuję go jeszcze nie raz (tak, wiem, mówię to przy każdym cieście czy torcie, jednak wierzcie mi, jest pycha!). Łapcie przepis (wbrew pozorom, jego wykonanie jest bardzo szybkie).









SKŁADNIKI:
1. Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kawy zbożowej Caro
szczypta soli

2. Krem kawowy:
250g mascarpone
200g śmietany 18%
1 opakowanie śnieżki (bita śmietana w proszku)
100g białej czekolady
3 czubate łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej

3. Dodatkowo:
1/3 szklanki czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu
1-2 opakowania listków czekoladowych (w zależności od upodobania jeśli chodzi o ilość dekoracji- ja zużyłam 1 opakowanie + kilka listków, reszta do konsumpcji :P )



PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, sól. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Gdy otrzymamy gładką masę, przesiewamy do niej oba rodzaje mąki oraz kawę Caro, delikatnie mieszamy trzepaczką tak, by nie zniszczyć puszystej struktury. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni (musi być suchy patyczek).
2. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, upuszczamy 2x z wysokości około 45cm (by zapobiec ewentualnemu skurczeniu ciasta) i odstawiamy do wystudzenia.
3. Gdy biszkopt całkowicie się wystudzi, scinamy z niego górę (by był równy) a następnie dzielimy na 3 równe blaty.
4. Przygotowujemy herbatę i nasączamy nią każdy blat.

Krem:
1. Czekoladę wraz z kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Mascarpone, śmietanę oraz śnieżkę miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy czekoladę, miksujemy do połączenia się składników.

Składanie tortu:
1. Krem dzielimy na 3 równe części. Pierwszą wykładamy na przygotowany wcześniej krążek, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptowym krążkiem, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy 3 krążkiem.
2. Pozostałym kremem pokrywamy wierzch oraz boki tortu.


3. Dekorujemy listkami czekoladowymi (wedle uznania- poniżej zdjęcia mojej dekoracji).




oczywiście dekorację możecie wykonać według własnej inwencji twórczej :)








SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy