TORT JAGODOWY


Dzień Matki, to wyjątkowy dzień w roku dla każdej mamy. Każdy ma inny sposób na jego spędzenie. Dla mnie najważniejsze jest, by spędzić go wspólnie (o ile jest to możliwe), w przyjemnej atmosferze :) A jak atmosfera to pyszna kawa i... tort (tylko on może dorównać wszystkim zaletom mamy) :D Tym razem postawiłam na letnie i bardzo lekkie smaki, które obie z Mamą lubimy. Już wiem, że będę często wracać do tego tortu :)






SKŁADNIKI:
1. Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

2. Krem jagodowy:
250g ricotty
250g mascarpone
150g jagód
4 łyżki żelatyny
100ml wody
3 płaskie łyżki cukru pudru

3. Krem na obłożenie tortu:
100g białej czekolady
200g miękkiego masła

4. Dodatkowo:
płatki migdałowe do dekoracji









PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, sól. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Gdy otrzymamy gładką masę, przesiewamy do niej oba rodzaje mąki, dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy trzepaczką tak, by nie zniszczyć puszystej struktury. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni (musi być suchy patyczek).
2. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, upuszczamy 2x z wysokości około 45cm (by zapobiec ewentualnemu skurczeniu ciasta) i odstawiamy do wystudzenia.
3. Gdy biszkopt całkowicie się wystudzi, scinamy z niego górę (by był równy) a następnie dzielimy na 3 równe blaty.
4. Przygotowujemy herbatę i nasączamy nią każdy blat.

Krem jagodowy:
1. Żelatynę zalewamy wodą, podrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Jagody (mogą być zamrożone) blendujemy z ricottą i mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy.

Składanie tortu:
1. Masę dzielimy na 3 części, wykładamy na nasączone blaty tortu. Masa dosyć szybko tężeje dlatego trzeba to robić sprawnie (ewentualnie można dolać niewielką ilość wrzątku, by trochę sobie pomóc :D ).
2. Wstawiamy tort do lodówki, przygotowujemy krem na wierzch- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
3. Gdy czekolada nieco się wystudzi, miksujemy ją z miękkim masłem do uzyskania gładkiego kremu..
4. Białym kremem przykrywamy wierzch i brzegi tortu. Wyrównujemy, dekorujemy płatkami migdałowymi (lub wedle własnego uznania).
5. Gotowy tort wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia kremu.










SMACZNEGO!!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy