NALEŚNIKI PO RUSKU

Tym razem trochę tradycyjnych smaków w nieco nietypowej formie. Ruskie pierogi chyba znają wszyscy. Nadzienie jest charakterystyczne, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Jednak nie pierogi Wam proponuję a naleśniki. Połączenie tych dwóch smaków daje pyszne i baaaaaardzo sycące danie. Dodatkową zaletą jest czas przygotowania- pierogi potrzebują dużo więcej czasu i wysiłku niż naleśniki. Mam nadzieję, że się skusicie. Ja na pewno przygotuję je jeszcze nie raz :)







SKŁADNIKI:
1. Naleśniki:
30dag mąki pszennej
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli

2. Nadzienie;
8 średniej wielkości ziemniaków
500g twarogu
4 ząbki czosnku
1 cebula
świeżo mielony pieprz, sól (do smaku)
szczypiorek
1 łyżka oleju

3. Dodatkowo:
1 opakowanie mozzarelli do zapieczenia









PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek), dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło.
2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho). Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy, całość podsmażamy. Gotujemy ziemniaki. Po ich ugotowaniu odcedzamy, dodajemy ser, cebulę, czosnek, sól i pieprz oraz szczypiorek. Wszystkie składniki łączymy na gładką masę.
4. Na środek każdego naleśnika nakładamy sporą ilość farszu. Wolne brzegi składamy do środka tworząc paczuszkę.



5. Gotowe naleśniki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy poszarpaną mozzarellę.


6. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.









SMACZNEGO!!!




P.S. Do farszu można dodać zrumieniony boczek. Naleśniki świetnie smakują z sosem jogurtowym.




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy