ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM

Nie wiem, jak Wy, ale ja lubię tzw. zapiekanki. Temat jest bardzo szeroki, ponieważ połączyć różne ciekawe składniki a co się z tym wiąże- fajne smaki :) Dodatkowo, zwykle do takiego dania wystarczy jakaś lekka sałatka i mamy spójny, pyszny posiłek. Można kombinować, a to lubię najbardziej :) Inna zaleta? Wszystko zawarte jest w jednym naczyniu :) Oto dzisiejsza propozycja ;)















SKŁADNIKI:
1. Zapiekanka:
400g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne)
350-400g łososia
kolorowy pieprz, tymianek

2. Sos beszamelowy:
100g masła
750ml mleka
3 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli

3. Dodatkowo:
2 opakowania mozzarelli




PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy.
2. Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy ze skóry i kroimy w niezbyt duże kostki. Przyprawiamy.

3. Przygotowujemy sos: w naczyniu z niprzywierającym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Podsmażamy aż uzyskamy brązowawą, błyszczącą zasmażkę. Małymi porcjami wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy wykorzystamy całą objętość mleka, dodajemy gałkę muszkatałową i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje (cały czas mieszając).
4. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy sosem beszamelowym.


5. Wykładamy połowę ugotowanego makaronu.


6. W miarę równomiernie rozkładamy kawałki łososia, zalewamy sosem (około połowa objętości)


7. Wykładamy pozostały makaron. Zapiekankę przykrywamy resztą sosu.



8. Całość przykrywamy plastrami mozzarelli.


9. Tak przygotowane danie zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).






SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy