ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM
Nie wiem, jak Wy, ale ja lubię tzw. zapiekanki. Temat jest bardzo szeroki, ponieważ połączyć różne ciekawe składniki a co się z tym wiąże- fajne smaki :) Dodatkowo, zwykle do takiego dania wystarczy jakaś lekka sałatka i mamy spójny, pyszny posiłek. Można kombinować, a to lubię najbardziej :) Inna zaleta? Wszystko zawarte jest w jednym naczyniu :) Oto dzisiejsza propozycja ;)
SKŁADNIKI:
1. Zapiekanka:
400g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne)
350-400g łososia
kolorowy pieprz, tymianek
2. Sos beszamelowy:
100g masła
750ml mleka
3 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli
3. Dodatkowo:
2 opakowania mozzarelli
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy.
2. Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy ze skóry i kroimy w niezbyt duże kostki. Przyprawiamy.
3. Przygotowujemy sos: w naczyniu z niprzywierającym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Podsmażamy aż uzyskamy brązowawą, błyszczącą zasmażkę. Małymi porcjami wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy wykorzystamy całą objętość mleka, dodajemy gałkę muszkatałową i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje (cały czas mieszając).
4. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy sosem beszamelowym.
5. Wykładamy połowę ugotowanego makaronu.
6. W miarę równomiernie rozkładamy kawałki łososia, zalewamy sosem (około połowa objętości)
7. Wykładamy pozostały makaron. Zapiekankę przykrywamy resztą sosu.
8. Całość przykrywamy plastrami mozzarelli.
9. Tak przygotowane danie zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
1. Zapiekanka:
400g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne)
350-400g łososia
kolorowy pieprz, tymianek
2. Sos beszamelowy:
100g masła
750ml mleka
3 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli
3. Dodatkowo:
2 opakowania mozzarelli
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy.
2. Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy ze skóry i kroimy w niezbyt duże kostki. Przyprawiamy.
3. Przygotowujemy sos: w naczyniu z niprzywierającym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Podsmażamy aż uzyskamy brązowawą, błyszczącą zasmażkę. Małymi porcjami wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy wykorzystamy całą objętość mleka, dodajemy gałkę muszkatałową i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje (cały czas mieszając).
4. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy sosem beszamelowym.
8. Całość przykrywamy plastrami mozzarelli.
9. Tak przygotowane danie zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz