FRITULE

Fritule to malutkie, jogurtowe, chorwackie pączki. Będąc w Chorwacji pochłaniałam je codziennie. W dużych ilościach- ponieważ tak dobrze "wchodzą". Oczywiście po powrocie przygotowywałam je wielokrotnie- nie wymagają dużego nakładu pracy ani czasu. Jak to ze mną bywa- zawsze jest dobra pora na słodkości, zwłaszcza te domowe, jednak nie ma lepszego momentu na wszelkiego rodzaju pączki niż karnawał, dlatego to właśnie teraz dzielę się z Wami przepisem i zabieram się za przygotowanie kolejnej partii :D Do dzieła! ;)





SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
2 jaja
190g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
szczypta soli

dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia





PRZYGOTOWANIE:
1. W misce mieszamy trzepaczką (można też mikserem) jogurt, jaja, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być dosyć gęste.
2. W rondlu lub głębszej patelni rozgrzewamy olej.
3. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do oleju zsuwając ciasto drugą łyżeczką/ łyżką. Smażymy na złoty kolor.
4. Upieczone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Obsypujemy cukrem pudrem i zjadamy :) Świeże i ciepłe smakują najlepiej :)




P.S. Tak- zdecydowanie warto przygotować od razu podwójną porcję :)










SMACZNEGO!!!!!



W wolnej chwili zapraszam do pączkowego działu :)
http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Pączki


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy