SERNIK ZEBRA

Po fali serników na zimno, pora na klasyczny, delikatny, kremowy i przede wszystkim pieczony :) Oczywiście nie oznacza to, że nie pojawi się już żaden sernik na zimno. Kilka pomysłów w głowie mam. Jednak Wraz z rozpoczęciem jesieni i zimy zdecydowanie częściej pojawiają się u mnie te pieczone serniki i czekoladowe smaki. Tym razem trudno mi się było zdecydować, czy przygotować klasyczny biały sernik, czy może w wersji czekoladowej. Połączyłam oba smaki i powstał genialny sernik zebra. Czekoladowa polewa z delikatną dekoracją to tzw. wisienka na torcie. Tak, wiem. Jestem szalonym serniko- żercą i nie wstydzę się tego :D :D







SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g masła
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
2 jaja
1 opakowanie budyniu waniliowego (z Lidla)
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50g białej czekolady
2 łyżki kakao

3. Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka

4. Dodatkowo:
kolorowe pianki do dekoracji (wedle uznania)



PRZYGOTOWANIE:
Kruchy spód:
1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy (średnica 28cm) i podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Masa serowa:
1. Do dużej miski przykładamy ser. Dodajemy jaja, cukier, cukier wanilinowy. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
2. Wsypujemy budyń w proszku i mieszamy do połączenia się składników.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy serowej, mieszamy.
4. Masę dzielimy na dwie części (starajcie się podzielić mniej więcej 1:1). Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy lub chwilę miksujemy (tylko do uzyskania gładkiej czekoladowej masy).
5. Na podpieczony spód wykładamy na zmianę masy - białą i czekoladową. Ja nakładałam po 2 łyżki. Gdy zużyjemy obie masy, lekko poruszamy tortownicą by ser wypełnił całą formę.
6. Sernik zapiekamy 1h 10 minut w temperaturze 180 stopni, potem 10 minut w temperaturze 150 stopni.
7. Upieczony sernik studzimy i dekorujemy polewą


Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę łamiemy na mniejsze części, wykładamy do niewielkiego rondelka (może być patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką). Wlewamy mleko. Cały czas mieszając, podgrzewamy masę tak długo aż uzyskamy gładką, niezbyt gęstą polewę.
2. Polewę wylewamy na wystudzony sernik, wyrównujemy (jeśli będzie on lekko ciepły, polewa nie zastygnie tak szybko i będzie nam łatwiej ją wyrównać). Dekorujemy piankami. Gotowy sernik odstawiamy by polewa zastygła.









SMACZNEGO!!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy