BANANOWE PANCAKES Z KASZY MANNY

Taaaak, znowu pancakes. Wiem, że znajdą się wśród Was osoby, które widząc ten przepis pewnie myślą "mogłaby wymyślić coś innego a nie tylko te pancakes, ileż można". Spróbuję Was przekonać, że można. Wiem też, że jest duże grono osób, które tak jak ja mogłyby zjadać pancakes o każdej porze dnia i nocy. W zasadzie największym pankejko-żercą w moim domu jest Najmłodsza, która gdy tylko zbliża się w weekend pyta, czy aby na pewno przygotuję na śniadanie pancakes. Wiecie, że nie lubię nudy. Dlatego mimo że bardo często wracam do swoich przepisów, znacznie częściej staram się wymyślać coś nowego. Co tym razem? Z nowości- banan i kasza manna. Efekt? "Mamusiu zrobisz jeszcze kiedyś te bananowe pankejki?". Dla mnie to najlepsze potwierdzenie, że są pyszne :)








SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
200g jogurtu naturalnego
2 jaja
2 łyżeczki cynamonu
1 duży banan
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

dodatki: wedle uznania (u mnie tym razem cukier puder, suszona żurawina oraz migdały)



PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 10-15 minut by napęczniała.
2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
3. Banana obieramy ze skóry, rozgniatamy widelcem lub blendujemy.
4. Do napęczniałej kaszy dodajemy żółtka, mąkę, jogurt naturalny, przygotowanego wcześniej banana, proszek do pieczenia, cynamon oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pianę z białek, mieszamy do połączenia składników.
5. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron.
6. Gotowe pancakes układamy w piramidę, dekorujemy wybranymi dodatkami.










SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy