KAKAOWE BUŁECZKI Z CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

Wielu z Was na pewno ma właśnie reakcję typu co ona znów wymyśliła. Bułka to bułka przecież :D No tak, ale kto powiedział, że nie można jej zrobić w wersji kakaowej? Zdradzę Wam, że gdy je upiekłam, domownicy myśleli, że to drożdżówki. Bardzo często zjadamy śniadania na słodko, dlatego w zasadzie nie byłoby to niczym dziwnym, jednak drożdżówki na śniadanie? Szybko wyprowadziłam wszystkich z błędu a jeszcze szybciej zjedliśmy bułeczki. Jeśli macie na nie ochotę, szczegóły poniżej. Przygotowanie jest bardzo proste, więc nie musicie się niczego obawiać :)








SKŁADNIKI:
1. Bułki:
550g mąki pszennej
2 łyżki kakao
7g suchych drożdży
250ml mleka
125ml wody
70g masła
2 łyżki cukru
1 jajo
szczypta soli

2. Posypka:
60g mąki pszennej
60g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka cukru pudru

3. Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek




PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę, kakao, drożdże, cukier i sól mieszamy w dużej misce. Mleko z wodą podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, całość wlewamy do suchych składników. Dodajemy jajo, zagniatamy około 10minut, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki.
2. Gotowe ciasto dzielimy na 10-12 części. Formujemy kulki i układamy je na stolnicy podsypanej mąką. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i zostawiamy w cieple na 45 minut.
3. Posypka: z podanych składników szybko zagniatamy posypkę. Owijamy ją folią, wstawiamy do lodówki.
3. Gdy bułki podwoją objętość, smarujemy je mlekiem oraz dekorujemy posypką. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200stopni.
4. Gotowe bułeczki podajemy na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.








SMACZNEGO!!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy