TARTA CHAŁWOWA

Była wersja wytrawna w moim nowym cudeńku, pora więc na jakieś słodkości. Będąc na fali z chałwą, wybrałam właśnie ją. Wybór był trafiony, tarta wyszła pyszna :) Niestety była, ale tak to już jest- wszystko co dobre szybko się kończy :D Wniosek? Trzeba piec następną. A by przepis nie uciekł spisuję i się dzielę :)







SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli

2. Krem:
250g mascarpone
100g chałwy waniliowej
1/4 szklanki mleka

3. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
około 30g chałwy do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną wcześniej formę do tarty o średnicy 27-28cm. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy spód odstawiamy do wystygnięcia.
2. Krem: do mascarpone wkruszamy chałwę oraz wlewamy mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem wykładamy na wystudzony spód. Wyrównujemy.
3. Tartę dekorujemy według uznania. Wstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał.







SMACZNEGO!!!!



P.S. Szybkie prawda? To nie zastanawiajcie się, tylko do dzieła :D A jeśli podoba Wam się moja forma, zapraszam do sklepu https://fartuszek.com.pl - znajdziecie tam mnóstwo pięknych rzeczy, które możecie wykorzystać w swojej kuchni czy jadalni :)

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy