MAŚLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Powtarzam się, wiem. Ale nie mogę tego nie napisać. Uwielbiam kruche, maślane, domowe ciasteczka! Każda drobnica zawsze szybko znika. Domowa tym bardziej. A jeśli w dodatku jest z czekoladą... reszty domyślcie się sami. Jestem nocnym markiem. Nie kryję się z tym. Bardzo często wieczory (dłuuugie wieczory) spędzam w kuchni. To mój sposób na stres, problemy itp. Przy okazji chwila dla siebie. Oczywiście z efektów korzystają później wszyscy domownicy. Tak było i tym razem. Mimo wysokiego progu zmęczenia, postanowiłam trochę odetchnąć, a to właśnie najlepiej wychodzi mi w kuchni :) Jako, że w ciasteczkowym słoiku już od dawna widać było dno, szybko przygotowałam masę i upiekłam ciasteczka. Dzięki temu wszyscy mieliśmy tzw. mniamnioczki do porannej kawy :) A teraz- przepis dla Was :)







SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
3,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
szczypta soli




PRZYGOTOWANIE:
1. Masło miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy jajo, dalej miksujemy.
2. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy, by składniki się skleiły.
3. Masę wykładamy na stolnicę, szybko zagniatamy - tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, zagniatamy,  by równomiernie się rozmieściła.
5. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).














SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy