DŻEM Z CUKINII

Po klasycznym dżemie pora na nieco więcej szaleństwa. Nie tak dawno zostałam obdarowana domowymi cukiniami. Długo się nie zastanawiałam nad tym, co z nich przygotuję. Dżemy znikają w moim domu w ekspresowym tempie. Tak, te morelowe też :P Dlatego muszę regularnie uzupełniać zapasy. Mając cukinie, przerobiłam je na dżem. W jaki sposób? Szczegóły poniżej :)








SKŁADNIKI:
2kg cukinii
350g cukru (można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
2 galaretki cytrynowe/ pomarańczowe
1 olejek pomarańczowy
2 łyżki kwasku cytrynowego
0,5 szklanki wody
1 opakowanie żelfix'u 3:1
3cm korzenia imbiru (startego)- opcjonalnie





PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy. Przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Scieramy na grubych oczkach tarki. Zalewamy wodą, zagotowujemy.
2. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz żelfixu), gotujemy przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas, by dżem się nie przypalił. Pod koniec gotowania (około 5 minut) dodajemy żelfix.
3. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy.
4. Słoiczki odkładamy do góry dnem, przykrywamy kocykiem do całkowitego wystudzenia.











SMACZNEGO!!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy