DROŻDŻOWE WIANUSZKI

Jak pewnie zdążyliście zauważyć, ostatnio króluje u mnie domowe pieczywo. Wszyscy, którzy bliżej mnie znają, wiedzą, że mam teraz szczęśliwie nieco więcej czasu, dlatego korzystam z niego ile się da. Wypieków powstaje dużo i o różnych porach. Nawet Męża zaszczyciła degustacja ciasta już w godzinach nocnych, co wiązało się z chwilowym wybudzeniem. No cóż, ważna sprawa- od udanej degustacji wiele zależy prawda? :D Lubię różnorodność, wszędzie. Dotyczy to również kwestii pieczywa. Dlatego mam dla Was dzisiaj kolejną pyszną propozycję na śniadanie i nie tylko :)









SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
50ml wody
70g roztopionego masła
1 jajo
25g drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
mleko do posmarowania





PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na 9 części.
5. Każdą część dzielimy na połowy i tworzymy z nich wałeczki o równej długości.


6. Wałeczki zaplatamy wokół siebie a następnie zamykamy w kółeczko tworząc wianuszek.



7. Gotowe wianuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut by ciasto ponownie wyrosło.
8. Wyrośnięte wianuszki smarujemy mlekiem.
9. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.






SMACZNEGO!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy