CHLEB TOSTOWY

SKŁADNIKI:
1. Zaczyn
250 ml ciepłej wody
50ml oliwy z oliwek
20g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
2. Chleb
400g mąki pszennej typ 500
max 0,5 szklanki mąki do podsypania
4 łyżki otrębów (u mnie orkiszowe)
szczypta soli
3. Dodatkowo
niewielka ilość oleju do wysmarowania formy
garść otrębów do obsypania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
2. Do przygotowanej mąki z otrębami wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto, lekko podsypując mąką. Ciasto ma kleić się do rąk, dlatego ważne by nie przekraczać 0,5 szklanki mąki do podsypania- gdy dodacie jej zbyt dużo, chleb będzie się kruszył.
3. Wyrobiony chlebek przekładamy do miski, przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięty chleb przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, formujemy bochenek. Przekładamy go do wcześniej przygotowanej formy (wymiary: 14x24cm ), przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Zjadamy oczywiście tak, jak lubimy najbardziej (U mnie zniknęły duże ilości nutelli :P mniam!)
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz