SERNIK MEGA CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
200g mąki pszennej
100g twardego masła
1 jajo
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli
2. Masa serowa:
500g ricotty
250g mascarpone
100g czekolady deserowej/ gorzkiej
2 czubate (bardzo) łyżki kakao
1 opakowanie budyniu czekoladowego (tradycyjnie ten z lidla, ale tym razem czekoladowy :D)
4 łyżki mleka
1 jajo
2-3 łyżki cukru
3. Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
0,5 szklanki mleka
4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
garść suszonej żurawiny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną tortownicę (średnica 28cm). Podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
3. Ricottę i mascarpone miksujemy do połączenia się serów. Wbijamy jajo, dodajemy budyń, kakao, cukier oraz mleko, miksujemy na wolnych obrotach (by proszek połączył się z masą i nic nie pryskało ani nie fruwało poza misą z zawartością :P). Powoli wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.
4. Masę wylewamy na podpieczony spód.
5. Pieczemy 1h 15minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
6. Z podanych składników przygotowujemy gładką i dosyć rzadką polewę. Gorącą rozprowadzamy równomiernie na serniku (może być lekko ciepły, wtedy łatwiej będzie rozprowadzić polewę- nie zastygnie tak szybko). Dekorujemy żurawiną. Podajemy, gdy polewa całkowicie zastygnie :)
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz