SAKIEWKI Z FARSZEM MIĘSNYM

Danie które chcę Wam zaproponować, to propozycja kilka w jednym. Tego typu sakiewki przygotowywałam już wiele razy i zawsze wychodzą, to po pierwsze. Po drugie, możecie je wykorzystać o różnych porach dnia i nocy a także w różnej formie- sprawdzą się jako danie główne, mogą być dodatkiem. Smaczne są na ciepło jak również na zimno. Są poręczne, więc zabierzecie je również ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę itp itd. Ile głów, tyle pomysłów :) Wypróbujcie :)








SKŁADNIKI:
1. Sakiewki:
25g drożdży
150ml mleka
łyżeczka cukru
350g mąki pszennej
50g roztopionego masła
szczypta soli
2 łyżeczki tymianku

2. Farsz mięsny:
300g mięsa mielonego z drobiu
0,5 puszki kukurydzy
2 duże pomidory obrane i pokrojone w kostkę (ewentualnie zblendowane)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 cebula
przyprawy: oregano, bazylia, mieszanka shoarma, świeżo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia


dodatki: ulubiony sos, sałatka na jaką macie ochotę




PRZYGOTOWANIE:

SAKIEWKI:
1. Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże z cukrem, zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 10-15 minut by zaczyn "ruszył".
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Warto poświęcić na wyrabianie minimum 10 minut, wtedy sakiewki będą puszyste i delikatne.
3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h do wyrośnięcia.

FARSZ:
1. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju.
2. Dodajemy mięso, przyprawy, smażymy. Gdy mięso będzie już przesmażone, dodajemy pokrojonego pomidora oraz przecier pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu aż mięso przestanie być surowe a sos lekko zredukuje swoją objętość.
3. Gotowy farsz przekładamy do dużego garnka, blendujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników a następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy by równomiernie się rozmieściła w farszu.

SKŁADANIE SAKIEWEK:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-13 części.
2. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek o grubości około 0,5 cm.
3. Nakładamy dużą łyżkę farszu, brzegi zbieramy do góry i zawijamy by kuleczka utworzyła sakiewkę.
 

4. Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem, odkładamy na 20-30 minut do napuszenia.
5. Pieczemy 0,5 godziny w temperaturze 200 stopni.






SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy