SAKIEWKI Z FARSZEM MIĘSNYM

SKŁADNIKI:
1. Sakiewki:
25g drożdży
150ml mleka
łyżeczka cukru
350g mąki pszennej
50g roztopionego masła
szczypta soli
2 łyżeczki tymianku
2. Farsz mięsny:
300g mięsa mielonego z drobiu
0,5 puszki kukurydzy
2 duże pomidory obrane i pokrojone w kostkę (ewentualnie zblendowane)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 cebula
przyprawy: oregano, bazylia, mieszanka shoarma, świeżo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
dodatki: ulubiony sos, sałatka na jaką macie ochotę
PRZYGOTOWANIE:
SAKIEWKI:
1. Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże z cukrem, zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 10-15 minut by zaczyn "ruszył".
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Warto poświęcić na wyrabianie minimum 10 minut, wtedy sakiewki będą puszyste i delikatne.
3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h do wyrośnięcia.
FARSZ:
1. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju.
2. Dodajemy mięso, przyprawy, smażymy. Gdy mięso będzie już przesmażone, dodajemy pokrojonego pomidora oraz przecier pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu aż mięso przestanie być surowe a sos lekko zredukuje swoją objętość.
3. Gotowy farsz przekładamy do dużego garnka, blendujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników a następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy by równomiernie się rozmieściła w farszu.
SKŁADANIE SAKIEWEK:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-13 części.
2. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek o grubości około 0,5 cm.
3. Nakładamy dużą łyżkę farszu, brzegi zbieramy do góry i zawijamy by kuleczka utworzyła sakiewkę.
4. Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem, odkładamy na 20-30 minut do napuszenia.
5. Pieczemy 0,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz