TORT CYNAMONOWY

Dawno nie było tutaj żadnego tortu. W zasadzie póki co jest dopiero jeden. Najwyższa czas by to zmienić. Jako, że były ważne okazje, powstał również tort. Smakował wszystkim, dlatego chętnie się z Wami podzielę przepisem. Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię przesłodzonych, ciężkich i tłustych tortów, które przytłaczają po zjedzeniu nawet małego kawałka. Dlatego staram się, by torty które robię przede wszystkim były lekkie w smaku no i oczywiście pyszne. Przekonajcie się sami :)





SKŁADNIKI:
1. Biszkopt makowy:
8 jaj
190g mąki pszennej
240g maku
100g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki wody
szczypta soli

2. Krem cynamonowy (do przełożenia):
500ml śmietany 30%
250g mascarpone
3 łyżeczki cynamonu (czubate)
2 opakowania cukru wanilinowego

3. Krem na wierzch i boki tortu:
200g miękkiego masła
100g białej czekolady
1 czubata łyżeczka cynamonu

4. Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
100g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka


5. Dodatkowo: 
Kolorowa posypka do dekoracji boków tortu
1 szklanka czarnej, słodkiej herbaty do nasączenia biszkoptu





PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka ubijamy z połową cukru i 3 łyżkami wody na gęstą, puszystą masę. Białka ubijamy z resztą cukru oraz szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę oraz mak i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy, tak by uzyskać gładką i puszystą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej przygotować go wieczorem a od rana zabrać się za składanie tortu.
2. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączamy przygotowaną wcześniej herbatą.
3. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Dodajemy mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach aż otrzymamy gładki krem. Połowę kremu wykładamy na pierwszy krążek, wyrównujemy. Przykrywamy drugim krążkiem, nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy trzecim krążkiem.


4. Przygotowujemy krem na wierzch i boki tortu. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ubijamy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy wystudzoną czekoladę oraz cynamon. Mieszamy by uzyskać jednolity krem. Całość przygotowanego kremu wykorzystujemy na pokrycie tortu. Boki tortu obsypujemy równomiernie kolorową posypką. Tak przygotowany tort wstawiamy na 1-2h do lodówki by krem stężał.


5. Gdy krem stężeje, przygotowujemy polewę czekoladową. Masło roztapiamy wraz z czekoladą. Wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i cały czas mieszamy by polewa nigdzie nie przywarła i uzyskała gładką konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia, by nie roztopiła nam białego kremu, ale uważajmy by zbyt nie zgęstniała! Lekko ciepłą polewę nakładamy małymi porcjami tylko przy brzegach tortu, by sciekała po kolorowej posypce i utworzyła wzorek.


6. Gdy smugi lekko stężeją, na środek tortu wykładamy resztę polewy i równomiernie ją rozprowadzamy uważając, by nie zepsuć wcześniej przygotowanego wzoru. Gotowy tort wstawiamy do lodówki. Podajemy, gdy polewa całkowicie stężeje.












SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy