ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Drożdże są wspaniałym i wdzięcznym składnikiem. Dzięki nim można przygotować całe mnóstwo słodkich i wytrawnych wypieków. Bardzo lubię rogaliki drożdżowe, ponieważ można nadziewać je czym się chce i zawsze są pyszne. Pasują do popołudniowej kawy, ale również jako słodkie śniadanie na weekend :)





SKŁADNIKI:
100g miękkiego masła
250g mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

nieduży słoik masła orzechowego
tabliczka mlecznej czekolady
cukier puder do posypania



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru pudru w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 10-15 minut aż zaczną pracować.
2. Miękkie masło rozcieramy palcami z przesianą mąką.
3. Ubijamy jajko z pozostałą łyżką cukru pudru, dodajemy je do mąki z masłem. Wlewamy drożdże i dokładnie zagniatamy ciasto, przez 10-15minut, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do ręki. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2h (aż ciasto podwoi objętość).
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na placek a następnie każdy kroimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt w szerszej części nakładamy łyżeczkę masła orzechowego oraz kostkę czekolady. Zwijamy od szerszego końca formując rogaliki.
5. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.




SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy