SAŁATKA Z CZERWONEJ KOMOSY RYŻOWEJ I CZARNEJ FASOLI

W związku z tym, że nie tylko ja jestem sałatkożercą, a przepisy na sałatki cieszą się wśród Was dużą popularnością, dziś kolejna propozycja. Pewnie zdążyliście zauważyć, że mieszam kasze z różnymi ciekawymi składnikami. Dziś wybrałam czerwoną komosę. Nie jest może tak popularna, jak biała, ale równie pyszna a do sałatek nadaje się idealnie :) Drugim bazowym produktem jest czarna fasola. A reszta- zobaczycie sami. Jeśli lubicie, możecie sałatkę tą wykorzystać jako drugie śniadanie, czy lekki lunch.






SKŁADNIKI:
1 szklanka czarnej fasoli
0,5 szklanki czerwonej komosy
1 czerwona papryka
0,5 pęczka natki pietruszki
1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
kilka łyżek oliwy z oliwek
sok z 0,5 cytryny
1 nieduży ząbek czosnku
kolorowy pieprz do smaku



PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę namaczamy przez około 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka.
2. Komosę przelewamy wodą, gotujemy w proporcji 1:2 (0,5 szklanki komosy w 1 szklance wody).
3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę.
4. Dymkę myjemy, siekamy wraz ze szczypiorem na drobno.
5. Siekamy natkę pietruszki. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno siekamy.
6. Komosę mieszamy z fasolą i pozostałymi warzywami. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem, by powstał sos. Dodajemy go do sałatki, dokładnie mieszamy.






SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy