KASZA JAGLANA PO MEKSYKAŃSKU

Bardzo lubię kasze. Wszystkie, bez wyjątków. Ostatnio wykorzystuję ich naprawdę bardzo dużo. Jest to bardzo wdzięczny produkt, ponieważ może służyć jako dodatek do dania lub też stanowić jego podstawę. Oczywiście można również przygotowywać słodkości z udziałem kasz, ale o tym innym razem. Dziś pokusiłam się o danie jednogarnkowe. W roli głównej- kasza jaglana.










SKŁADNIKI:
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów
1,5 szklanki kaszy jaglanej
2,5-3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
3 łyżeczki przyprawy do dań  meksykańskich
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz




PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż papryka zmięknie. Dodajemy krojone pomidory i zagotowujemy sos.
2. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i przekładamy ją do sosu.
3. Wlewamy gorącą wodę (może być wrzątek), przyprawiamy i całość gotujemy na wolnym ogniu, (mieszając co jakiś czas) aż kasza wchłonie większość sosu i będzie miękka (w razie potrzeby dolewamy wodę, ale nie więcej niż 0,5 szklanki by kasza nie była zbyt rozgotowana).
4. Kukurydzę i fasolę odsączamy, dodajemy do kaszy pod koniec duszenia. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu.






SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy