JAGLANE PANCAKES

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pancakes. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a efekt jest pyszny :) Zgodnie z wyznawaną przeze mnie zasadą "pyszne śniadanie, lepszy dzień"- pancakes idealnie rozpoczynają każdy dzień :) Byłoby nudno, gdybym proponowała Wam jedną, czy dwie wersje, dlatego dziś kolejna. Tym razem pancakes przygotowałam z mąki jaglanej. MNIAM!







SKŁADNIKI (dla 2 osób):
90g mąki jaglanej
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
2 jaja
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo: cukier puder do dekoracji, owoce sezonowe (u mnie czereśnie)

Pancakes możecie zjadać również z ulubionym dżemem, syropem klonowym, masłem orzechowym czy nutellą. Sama sięgam po to, na co w danym momencie mam największą ochotę :)




PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder. Dodajemy jogurt, łyżkę oleju, wbijamy żółtka i całość miksujemy.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do reszty masy i miksujemy na wolnych obrotach, aż otrzymamy gładką, puszystą masę.
3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron do uzyskania rumianych placuszków.
4. Gotowe pancakes układamy w piramidkę, dekorujemy cukrem pudrem i owocami. (Lub innymi wspomnianymi wyżej przeze mnie dodatkami).






SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy