JOGURTOWY PLACEK Z RABARBAREM

Sezon na rabarbar wciąż trwa, więc postanowiłam jeszcze z tego skorzystać. Pomysłów było kilka, przewodnim były muffinki, ale w końcu stwierdziłam, że upiekę placek. Było to dobrym rozwiązaniem :) Znika w okamgnieniu i znów muszę biec do sklepu po rabarbar :) Na szczęście przygotowanie placka jest naprawdę błyskawiczne :)




SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 jaja
1 opakowanie proszku do pieczenia (12g)
5 łyżek cukru
szczypta soli
0,5 szklanki oleju

2. Warstwa owocowa:
500g rabarbaru
4 łyżki cukru
100g płatków migdałowych

3. Dodatkowo:
1 łyżka oleju do posmarowania formy
cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Zasypujemy 4 łyżkami cukru.
2. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Tortownicę (średnica 28cm) natłuszczamy. Ciasto przekładamy, rozprowadzamy równomiernie. Rabarbar odsączamy z soku, rozkładamy na cieście, rozsypujemy płatki migdałów.
4. Pieczemy 1h 05 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
5. Po upieczeniu studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.






SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy