SAŁATKA Z CIECIERZYCY I CZARNEGO SEZAMU

Muszę przyznać, że sałatka z zielonymi szparagami cieszy się dużą popularnością i bardzo Wam smakuje, dlatego postanowiłam znów coś dla Was "wymieszać". Tym razem bazą jest biała ciecierzyca, którą bardzo lubię. Sałatka smakuje wszystkim- a jadło ją spore grono osób, dlatego z chęcią dzielę się przepisem. Możecie wykorzystać ją jako danie podstawowe, na przykład na drugie śniadanie, ale również jako dodatek do obiadu, czy po prostu kolację ;) Ja próbowałam w różnych kombinacjach. Efekt? Zawsze mi smakuje, bez względu na porę :)





SKŁADNIKI:
2 puszki białej ciecierzycy gotowanej na parze
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 czerwona cebula
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego / można zastąpić 1 przeciśniętym ząbkiem czosnku
2 łyżki poszatkowanego szczypiorkiem
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki octu winnego jabłkowego / 2 łyżki soku z cytryny




PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę odsączamy. Pomidora i paprykę myjemy, kroimy w kostkę.
2. Cebulę siekamy na drobno.
3. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy poszatakowany szczypiorek, natkę pietruszki, sezam, czosnek, sok z cytryny / ocet winny i całość dokładnie mieszamy.







SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy