BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Nie wiem jak to u Was wygląda, ale u mnie wiodącym pieczywem jest chleb, który sama piekę. Jednak czasem przychodzi smak na świeżą, ciepłą bułkę, którą zjadam tuż po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo lubię zapach świeżego pieczywa w domu, dlatego gdy mam wieczorem czas, zagniatam ciasto by na śniadaniowym stole pojawiły się cieplutkie bułki :) Jeśli i Wy lubicie- zabierajcie się do pracy :)





SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
7g suchych drożdży
190ml ciepłej wody
80g masła
1 łyżka cukru
2 jaja
szczypta soli
sezam do posypania



PRZYGOTOWANIE:
1. Roztapiamy masło.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i drożdże, jajka, roztopione masło, cukier i sól.
3. Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto (minimum 10minut) by nasze bułki były puszyste.
4. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok 2h do wyrośnięcia. Jeśli chcecie piec bułeczki rano, przykryjcie ciasto woreczkiem i odstawcie do lodówki a rano wyjmijcie i odstawcie na około godzinę by lekko wyrosły.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części (około 12-14) i każdą formujemy w bułkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20minut.
6. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem mlekiem i posypujemy sezamem.
7. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.






SMACZNEGO!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy