PASTA Z RUKOLI
Bardzo lubię różnego rodzaju "smarowidła" do pieczywa. Ostatnio znudziły mi się zwykłe serki typu Almette i zaglądając do lodówki doszłam do wniosku, że można coś pokombinować ze składników, które w niej znalazłam :) Powstała pasta z rukoli. Świetny dodatek do grzanek czy tostów. Nadaje się również jako baza na kromkę z szynką czy inną zawartością :) Jako, że jedni z Was wolą delikatniejsze smaki, inni bardziej wyraziste, przygotowałam dwie wersje. Według mnie obie są pyszne, wybór należy do Was :)
WERSJA I
60g wymytej i wysuszonej rukoli
125g ricotty
łyżka oliwy
sól, pieprz, oregano

WERSJA II
60g wymytej i wysuszonej rukoli
100g fety
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
pieprz, oregano
Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie (2 garście)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rukolę blendujemy, dodajemy ser, oliwę oraz przyprawy i całość blendujemy na gładką pastę. Możemy dodać posiekane orzechy i wymieszać z pastą lub też posypać na wierzchu do dekoracji.
2. Gotową pastą smarujemy pieczywo i zjadamy według uznania :)
SMACZNEGO!!!
WERSJA I
60g wymytej i wysuszonej rukoli
125g ricotty
łyżka oliwy
sól, pieprz, oregano

WERSJA II
60g wymytej i wysuszonej rukoli
100g fety
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
pieprz, oregano
Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie (2 garście)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rukolę blendujemy, dodajemy ser, oliwę oraz przyprawy i całość blendujemy na gładką pastę. Możemy dodać posiekane orzechy i wymieszać z pastą lub też posypać na wierzchu do dekoracji.
2. Gotową pastą smarujemy pieczywo i zjadamy według uznania :)
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz